Nagy odafigyelést igényel a kuplungkar használata

Az új motorosok néha nem értik, mikor van szükség ennek az eszköznek a használatára és mikor nincs. Próbáljuk meg ezért most tisztázni és felismerni, hogy a kuplungkar mikor és hol elengedhetetlen. A kuplung megfelelő használata fontos ahhoz, hogy a motorkerékpár mozgásba lendüljön.

A kezdőknek meg kell tanulniuk felismerni a súrlódási zónát, ami az területet, ahol a tengelykapcsoló elkezd bekapcsolni, közvetlenül azelőtt, hogy a kuplung teljesen bekapcsolna. Amikor a kuplungkart egészen a kormányig benyomjuk, a motor ereje elvész a hátsó keréktől. Amikor első fokozatban indulunk el, a kuplungot a súrlódási zónába engedjük, miközben gázt adunk. Ez néhány másodpercig is eltarthat. Amint a motorkerékpár elindul és a motoros felemeli a lábát, a kuplungkart teljesen ki kell engedni, hogy a motor teljes teljesítménye a hátsó kerékre jusson.

Amint ez megtörtént, a motorkerékpár irányítása a gázpedálra száll. Problémák akkor jelentkeznek, ha motorozás közben a vezető újra és újra benyomja a kuplungkart, majd kiengedi azt! Ez rángatózást és néha lefékezést okoz.