Tippek és ajánlások arra, hogy foghúzás után mit lehet enni

Foghúzás után mit lehet enni, ha még mindig fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztalunk? Milyen ételekhez nyúljunk? Ihatunk egy csésze kávét? Ha nem biztos benne, hogy foghúzás után mit lehet enni, olvassa el az ajánlásokat erre vonatkozóan!

A fog eltávolítása utáni evésre vonatkozó ajánlások egyértelműek: lágy, lehetőleg folyékony vagy félig folyékony ételeket fogyasszunk, mert így elkerülhetjük a szövődményeket. Ez azért fontos, mert a foghúzás után egy vérrög védi a sebet, ami megakadályozza a túlzott vérzést. De ha nem tartjuk be az orvosi tanácsokat, például nem megfelelő ételeket eszünk, akkor túl gyorsan feloldódhat.

A kérdés tehát, hogy foghúzás után mit lehet enni és mennyit, teljesen jogos. A beavatkozás utáni ajánlásokat ezért tanácsos a fogorvossal megbeszélni. Ezek be nem tartása meghosszabbíthatja a kezelési időt vagy súlyosbíthatja a fájdalmat.

Miután letelt az idő, ameddig tartózkodnunk kell az evéstől (általában 2 órával a beavatkozás után), olyan ételekhez nyúlhatunk, amelyek nem igényelnek rágást. Ezért a nyers zöldségek, például a sárgarépa, a karalábé és a diófélék kiesnek a sorból. A forró ételek fogyasztásától is tartózkodni kell.

A foghúzás utáni étkezést megnehezíti a fájdalom és a duzzanat. Arra is ügyelni kell, hogy ne sérüljön meg a rög. A folyékony és félig folyékony ételek, például turmixok, joghurt és zabpehely fogyasztása ezért ajánlott. Néhány nappal a foghúzás után a menü bővíthető levesekkel és puha húsokkal. A rántotta szintén megfelelő étel lesz, de jobb, ha továbbra is tartózkodunk a szalonna vagy a kolbász menühöz való hozzáadásától, amik harapást igényelnek.

Mikor igyunk kávét foghúzás után?

A kávé szerelmesei általában azon gondolkodnak, hogy ihatnak-e kávét foghúzás után. A fogorvosi rendelőben a leggyakoribb válasz az, hogy a beavatkozás utáni 24 órában érdemes tartózkodni az élénkítő italtól. Ezt követően már ihatunk egy csésze feketét, de ügyeljünk a hőmérsékletére. A túl forró ital hatására ugyanis kitágulnak az erek, ami a vérrög idő előtti felszakadásához vezethet. Figyelembe kell vennie az érzéstelenítőt is, ami a beavatkozás után még órákig zavarhatja az érzékelést, és így könnyen megégetheti a szájnyálkahártyát.

Mennyiben más a bölcsesség fog kihúzása?

A foghúzás után mit lehet enni kérdésre adott válasz a bölcsesség fog esetében sem különbözik a többi fog kihúzásával kapcsolatos ajánlásoktól. Ilyenkor is tanácsos leveseket és joghurtokat fogyasztani, de a fagylaltok szintén alkalmasak a fájdalomcsillapításra, ami az édesszájúaknak megkönnyíti az időszak átvészelését.

Magnézium tartalmú élelmiszerek – kulcs a jobb egészséghez

A magnézium tartalmú élelmiszerek elengedhetetlenek a szervezet működéséhez. Ez a csodálatos elem segít az energiatermelésben és a vércukorszint szabályozásában, valamint több száz kémiai reakcióban vesz részt a testben, amik életben tartanak. Számos létfontosságú szerv, például a szív, a vese és az izmok, valamint a fogak és a csontok is tőle függenek. A szervezetnek ugyanúgy szüksége van rá, mint a friss levegőre, de honnan töltsük fel a készleteinket? Természetesen számos étrend-kiegészítő létezik, de a magnézium tartalmú élelmiszerek remek forrásai ennek a csodálatos ásványi anyagnak.

Melyek a leggyakoribb magnézium tartalmú élelmiszerek?

Az avokádó magas kálium-, B- és K-vitamin, valamint magnéziumtartalmú. Ez a gyümölcs számos egészségügyi előnyéről is ismert, amik javítják a koleszterinszintet és teltségérzetet biztosítanak az étkezés után. Egy átlagos közepes avokádó az ajánlott napi magnézium bevitel 15%-át is biztosíthatja.

A fehérjében gazdag diófélék szintén népszerű és sokak által kedvelt egészséges táplálékok. A mandula és a kesudió a magnézium királyai. Egy kis marékkal az utóbbiból például a napi magnézium bevitel akár 20%-a is biztosítható. A diófélék a vércukorszint szabályozására is alkalmasak, és a cukorbetegeknek is kiválóak. Ezenkívül nagyszerű magnézium forrást jelentenek útközben.

A magnézium tartalmú élelmiszerek között a hüvelyesek, például a borsó és a bab is rendkívül népszerű. Ezek elképesztő egészségügyi előnyökkel bírnak, és szinte bármilyen étkezésnél könnyen biztosíthatják a magnézium bevitelt.

A banán az egyik kedvenc és legismertebb élelmiszer a magas ásványianyag-tartalma miatt. Magas káliumtartalmú, és jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz. A gyerekek imádják a banánt, és anélkül, hogy tudnának róla, az egyik legtápanyagdúsabb élelmiszert fogyasztják, ami valóban segíti az egészségüket.

És persze kell lennie egy olyan élelmiszernek, ami nem tűnik helyénvalónak, ha egészséges ételekről van szó. Ez a sokak számára élvezetes és magnéziummal teli fekete csokoládé. Valójában mindössze 30 gramm ebből a finomságból a napi magnézium beviteli mennyiség 15%-át tartalmazza. A csokoládéban lévő kakaó tartalmazza a leginkább ezt az elemet, ezért ragaszkodjunk a 80%-os fekete csokoládéhoz.

De az még nem minden. Azt is tudnunk kell, hogy amikor az ételeinket főzzük, megváltozik a kémiai szerkezetük, és a legtöbbször csökken a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Ha például a kelkáposztát és a spenótot 2 percig főzzük, a magnézium mennyisége kb. 25%-kal csökken.