Ajtónyitás kártyával? Működik a módszer a valóságban is?

A legtöbb ajtót a zárhoz passzoló kulccsal lehet kinyitni. Persze a filmekben gyakran feltűnik a beragadt ajtóknál egy másik technika: az ajtónyitás kártyával, ami szinte mindenkinek működik, aki egy kicsit is ért a témához. Lehet, hogy néhány szituációban igenis meg lehet birkózni a bajjal, azonban a legtöbb modern ajtó biztos, hogy nem fog kinyílni a kártyával vagy egyéb eszközökkel.

Mégis vannak olyan helyzetek, amikor az ajtónyitás kártyával igenis szóba jöhet. Nyilván ekkor kell egy kis ügyesség, sok-sok türelem, illetve egy kevés szerencse is. Mikor is lehet hát erre a trükkre hagyatkozni? Bizonyos esetekben megoldást jelenthet ez a módszer, azonban egyetlen tulajdonos sem bíztatnak arra a szakemberek, hogy pótkulcsot gyorsan egy plasztikkártyára cserélje.

Olyan nyílászáróknál funkcionálhat ez, amelyek kívülről nem rendelkeznek kilinccsel, hanem csak egy gomb van felszerelve. Akkor érdemes ezt a módszert választani, ha egy erőszakos külső behatolást, esetleg egy lopás szeretne meggátolni az ember. Persze az ajtónyitás kártyával bátran választható akkor is, ha a lakásból egy pillanatra kilépve azt veszi észre a tulaj, hogy mögötte bezárt az automata ajtó.

Zarban.hu: hogyan is működik ez a valóságban?

Hogyan érdemes hozzákezdeni a kártyás ajtónyitáshoz? A zarban.hu szakemberei nem csupán akkor segítenek, amikor a helyszínre kell menni, hogy megoldják a problémát, hanem akkor is, amikor tanácsokat kell adni különféle szituációkban.
Szóval a kártyára csakis akkor lehet hagyatkozni a zarban.hu mesterei szerint, amikor nincs az ajtó kulcsra zárva. Első lépésként ajánlatos a műanyag kártyát körülbelül a kulcslyuk magasságában becsúsztatni az ajtó és az ajtófélfa közé. Lehet azonban, hogy a modern ajtóknál ez nem fog sikerülni, ugyanis a gyártásnál már számolnak ezzel az eshetőséggel a mesterek.
Tudja ezt a zarban.hu csapata is. Persze, ha sikerül becsúsztatni a kártyát, akkor érdemes óvatosan felfelé húzni azt addig, amíg meg nem akad az a zárnyelvben. Ez után óvatosan, ferdén kicsit kijjebb kell húzni a kártyát, lehetőleg a felső részét, majd benyomni a zárnyelvet.