Ajtónyitás kártyával? Működik a módszer a valóságban is?

A legtöbb ajtót a zárhoz passzoló kulccsal lehet kinyitni. Persze a filmekben gyakran feltűnik a beragadt ajtóknál egy másik technika: az ajtónyitás kártyával, ami szinte mindenkinek működik, aki egy kicsit is ért a témához. Lehet, hogy néhány szituációban meg lehet birkózni a bajjal, azonban a legtöbb modern ajtó biztosan nem fog kinyílni a kártyával vagy egyéb eszközökkel. Mégis vannak olyan helyzetek, amikor az ajtónyitás kártyával igenis szóba jöhet. Nyilván ekkor kell egy kis ügyesség, sok-sok türelem, illetve némi szerencse is.

Mikor is lehet erre a trükkre hagyatkozni? Bizonyos esetekben megoldást jelenthet ez a módszer, azonban egyetlen tulajdonos sem bíztatnak arra a szakemberek, hogy a pótkulcsot gyorsan egy plasztikkártyára cserélje. Olyan nyílászáróknál funkcionálhat ez, amik kívülről nem rendelkeznek kilinccsel, hanem csak egy gomb van felszerelve. Akkor érdemes ezt a módszert választani, amikor egy erőszakos külső behatolást, esetleg lopást szeretne meggátolni az ember. Persze az ajtónyitás kártyával bátran választható akkor is, ha a lakásból egy pillanatra kilépve azt veszi észre a tulaj, hogy mögötte becsapódott az automata ajtó.

Zarban.hu: hogyan működik ez a valóságban?

Hogyan érdemes hozzákezdeni a kártyás ajtónyitáshoz? A zarban.hu szakemberei nem csupán akkor segítenek, amikor a helyszínre kell menni, hogy megoldják a problémát, hanem akkor is, amikor tanácsokat kell adniuk különféle szituációkban. Szóval a kártyára csak akkor lehet hagyatkozni a zarban.hu mesterei szerint, amikor nincs az ajtó kulcsra zárva. Első lépésként ajánlatos a műanyag kártyát körülbelül a kulcslyuk magasságában becsúsztatni, az ajtó és az ajtófélfa közé. Lehet, hogy a modern ajtóknál ez nem fog sikerülni, ugyanis a gyártásnál már számolnak ezzel az eshetőséggel a mesterek. Tudja ezt a zarban.hu csapata is. Persze, ha sikerül becsúsztatni a kártyát, akkor érdemes óvatosan felfelé húzni addig, amíg megakad az a zárnyelvben. Ekkor óvatosan, ferdén kicsit kijjebb kell húzni a kártyát, lehetőleg a felső részét, majd benyomni a zárnyelvet.

Panel bejárati ajtó méretek – minden, amit tudni érdemes

Hogyha szeretnénk biztos védelem mögött tudni az értékeinket és a családunk épségét, akkor érdemes minőségi bejárati ajtóra cserélni a régi, lötyögő, nyikorgó, akadozó változatot. Nagy valószínűséggel szerencsénk lesz, mert a panel bejárati ajtó méretek a legtöbb esetben standardnak számítanak, de előfordulhat, hogy egyedi típusra lesz szükség. Azért, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, mindenképp fontos a pontos méretvétel. Ezt magunk is elvégezhetjük a kellő tudással a birtokunkban, de ha biztosra akarunk menni, akkor továbbra is egy hozzáértő lehet a legjobb választás. Amennyiben hibát vétünk, akkor szembe kell néznünk a következményekkel. A túl kicsi panel bejárati ajtó méretek esetében nagy lesz a beépítési hézag, ami rontja a lakás hőszigetelési képességét.

Ha nagyon el lett rontva a méretválasztás, akkor megtörténhet, hogy be sem lehet építeni az ajtót és akkor másikat kell választani. Szóval egy jó nagy adag stressztől kímélhetjük meg magunkat, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi fán teremnek a panel bejárati ajtó méretek. Meg kell állapítani a névleges és a tényleges méretet. A panel bejárati ajtó méretek esetében erre azért van szükség, mivel a névleges méret alapján megállapítható, mekkora falnyílásba kell a tényleges méret alapján ajtót választanunk. Ez az annyit tesz, hogy maga az ajtó kisebb 2-3 cm-rel. Ez a hézag lehetővé teszi az ajtónyílásba történő beillesztést. A standard panel bejárati ajtó méretek közé tartoznak a 210 és 260 cm magas változatok. Ezek közül is a 210-as számít elterjedtebbnek. A magyarországi standard méret a 100×210. A bejárati ajtók anyaghasználat terén is eltérőek lehetnek.

Beltéri ajtótok típusok eztérő ízlés szerint

Érhető, hogy mindenki az igényeinek megfelelő stílust szeretné kialakítani az otthonában, amiben a beltéri nyílászáróknak is nagy szerepük van. A modern beltéri ajtótok típusok, igény szerint kombinálhatóak az ajtószárnyakkal, ami látványos megoldásként szolgál a design szempontjából. A beltéri ajtótok típusok 3 nagy csoportra oszthatóak. Az már ránk van bízva, hogy az átfogó, a geréb, vagy a pallótokot részesítjük előnyben. Persze ehhez ismernünk kell a különbségeket is. Az átfogó változat a beltéri ajtótok típusok között az utólagos beépítés lehetőségével kecsegtet, ám ehhez szakemberre van szükség, a pontos beállítás érdekében.

Hogyha a tok nincs tökéletesen vízszintben, akkor az ajtószárny nem fog tökéletesen feküdni benne, nem lesz síkban a tokkal, ami egyrészt rosszul néz ki, másrészt pedig megtörténhet, hogy nem tudjuk majd becsukni. Ezek a hibalehetőségek minden beltéri ajtótok típus esetében fennálnak a beépítést illetően. A beltéri ajtótok típusok másik csoportjába a gerébtok tartozik. Ez már 4 cm falvastagságtól lehetővé teszi a fenyőajtók beépítését. Szintén beépíthető utólag. Folyosókon és szobákban egyaránt ideálisnak számít. Régebbi megoldásként szolgál a pallótok, ami főleg a régebbi építésű házakban fellelhető. Igaz, az utólagos beépítésre itt is van lehetőség, már 8 cm falvastagságtól. Szintén takarólécezést igényel, mint a gerébtok.