Nem játék a magnéziumhiány!

Az emberi szervezet egy fantasztikus gépezet, ami képes a folyamatos megújulásra. Természetesen mindez csak akkor lehetséges, ha rendelkezésre áll minden olyan alapvető feltétel, amire ehhez szükség van. A modern, nyugatias életvitel miatt, a magnéziumhiány egyre komolyabb problémafaktor, amivel számolni kell. Ennek fő oka, hogy olyan élelmiszereket viszünk be, amelyek vitaminokban és ásványi komponensekben kifejezetten szegények.

A nagyüzemi gazdaságokban, a gyakran kőzetgyapotban termesztett növények semmilyen kapcsolatban nincsenek a talajjal, így esélyük sincs olyan összetevőket gyűjteni, ami aztán a testünket táplálhatná megfelelően. A magnéziumhiány egyre nagyobb méreteket kezdett ölteni a társadalomban, aminek nemcsak fizikai, hanem gyakran mentális tüneteket eredményez. De miért ennyire fontos a magnézium? Azért, mert nagyon sokoldalúan látja el a szerepét a szervezetben. Gyakran csak az idegrendszerrel és csontokkal kapcsolatban szoktuk megemlíteni, de az izmokban, szövetekben szintén jelen van, továbbá a magnéziumhiány károsan hat a zsíranyagcserére, szív- és érrendszer működésére.

Miként jelentkeznek a magnéziumhiány tünetei?

Abból adódóan, hogy mennyire sokoldalú komponensről van szó, számos formában merülhetnek fel a magnéziumhiány tünetei. A kisebb izomgörcsöktől kezdve, egészen a gyakori fejfájásig, fülzúgásig, mind azt jelezheti, hogy szüksége van a testünknek erre a fontos komponensre. Amennyiben túl kevés van belőle, akkor az egyensúly eltolódik a kalcium és glutamin növekvő aránya felé, ami komoly hormonális változásokat eredményez. A magnéziumhiány tünetei tehát ilyen formában is megnyilvánulnak.

Mivel az idegrendszer fontos összetevője, így számos módon okoz bosszúságot, ha hiányban szenvedünk. A hiperaktív fiataloktól kezdve, a várandós anyákon keresztül és idős emberekig, érdemes mindenkinek odafigyelni, hogy elegendő magnéziumot fogyasszanak. Néha csak ennyi kell ahhoz, hogy a nyugodt alvás biztosított legyen. Egyértelműen leszűrhető tehát, hogy a magnéziumhiány tünetei kifejezetten sokfélék lehetnek és az erre utaló jelek esetén jól tesszük, ha mihamarabb pótoljuk a hiányt.