Fartlek futás, a különlegesen hangzó sportolási forma

Nagyon sok időt és fejtörést igényelhet egyesektől, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb mozgást és azt rendszeresen végezzék. Hazánkban újdonságnak számít a fartlek futás, ami valójában már több évtizede hódít külföldön. A módszer lényege igazán egyszerű, a svédek találták ki még a 20. század közepe táján.

Központi eleme, hogy a sokak által nem kedvelt futást kicsit intenzívebbé és még jobban élvezhetővé tegye. Az aerobik egyes részletei is megtalálhatóak itt, ezzel ötvözik ezt a stílust. Az intenzitás, teljesítmény és természetesen az ehhez társuló légzéstechnika elsajátítása is igényel némi tudást.

Amennyiben ez megvan, akkor máris lehet élvezni a fartlek futás jótékony hatásait. A dinamika nem elhanyagolható szempont jelen esetben, ugyanis a lényeg pont ezen alapul. A futás egyes részei lassúak, majd ismét gyors szakaszok következnek. Ezáltal a test is állandó mozgásban lesz, a szálkásodást és izmosodást is elősegíti hosszútávon. A zsírégetésre is remek alkalom lehet egy-egy ilyen futás. A séta, a sprint, valamint a kocogás is beletartozik a fartlek futás különféle szakaszaiba.

Így nem lesz annyira unalmas, mint azt sokan gondolják erről a sportról. Elmondható, hogy talán az egyik legtöbb izomcsoportot rövid idő alatt ez a mozgásfajta dolgoztatja meg. Már néhány sorozat után észlelhető a változás. Javul az erőnlét, izmosodik a test, ezen felül még az elmét is csiszolja. Igazán változatos, ezáltal nem válik könnyen unalmassá. Bárhol könnyedén végezhető a fartlek futás, nem igényel különösebb terepet. Egy kis bemelegítés és kezdetét veheti az edzés!