Monokristályos napelem a környezetkímélő energiaelőállításért

A környezetkímélő és gazdaságos energia előállítása napjainkban egyre inkább előtérbe kerül. Az egyik, leginkább elterjedt megoldás ezen a területen a monokristályos napelem bevetése, mivel az ennek az elemnek az alkalmazásával létrehozott rendszerek hatékonysága 15-21 % között van. Az ilyen típusú elemek a közvetlen napfényt tudják leginkább hasznosítani, a szórt fény esetében kevésbé hatékonyak.

A 30 év élettartamú monokristályos napelem nagy tisztaságú szilícium cellákból épül fel, amiket sorba kötve laminálnak vízszintesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé. A telepítését megelőzően, az optimális eredmény érdekében, alaposan meg kell fontolni, hogy hová kerüljenek az elemek, tekintetbe kell venni a napos órák számát, de a lapok dőlésszöge is fontos tényező.

A monokristályos napelem helyigénye jelentősen csekélyebb, mint a polikristályos változatoké, továbbá a hatásfoka is nagyobb, tehát mindenképp érdemes ebben a megoldásban gondolkodni, amennyiben a háztartási eszközök energiával való gazdaságos ellátása a cél.