Mikor ideális a kortizol szint?

Modern világunk rengeteg stresszel jár, hiába igyekszünk rendszeresen pihenni, töltődni, mégsem tudjuk elkerülni a mindennapos mentális terhelésből adódó kellemetlen tüneteket, amelyek akár egyéb egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. A megfelelő kortizol szint segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a különböző stresszes helyzetekhez. Éppen ezért, a mellékvesék kérgében termelődő kortizol szteroidot a stressz hormonjának is nevezik. Az ideális kortizol szint értékét nehéz meghatározni, mert napszakonként a mellékvese eltérő mennyiséget termel belőle.

Optimális esetben ez a szint hajnalban és kora reggel a legmagasabb, este és éjjel fokozatosan csökken, mert ilyenkor a szervezet felkészíti magát az éjszakai pihenésre. Viszont a stresszes életmód miatt gyakran felborul a rend, aminek következményei vannak. Általában komplex tünetegyüttes kialakulását eredményezi az ingadozó kortizol szint, ami lehet például álmatlanság, levertség, gyengeség, alacsony vagy magas vérnyomás, megemelkedett vércukorszint stb.

Sokrétűek és fájdalmasak a magnéziumhiány tünetei

Szervezetünknek sokféle ásványi anyagra van szüksége ahhoz, hogy a megszokott módon, azaz tökéletesen tudjon működni. Ha az egyikből kevesebb van, mint kellene, azt megérezzük. Valószínűleg mindannyian éreztük már a magnéziumhiány tünetei okozta kellemetlenségeket, de meglehet, hogy nem tudtuk, mitől jelentkeznek ezek. Pedig érdemes ezzel foglalkozni, mert az eleinte apró problémákból összetett és maradandó egészségügyi gondokat eredményezhet.

Egyszerű vérvizsgálattal nem lehet megbizonyosodni arról, hogy a magnéziumhiány tünetei jelentkeztek nálunk, mivel a vérben az anyag körülbelül 1%-a van jelen. Szédülés, remegés, zsibbadás, hajhullás, krónikus fáradtság, álmatlanság, izomgörcsök, szorongás egyaránt jelentheti ennek az ásványi anyagnak a hiányát a szervezetünkben. Ugyanezzel hozható összefüggésbe például a memóriazavar, a kognitív képességek csökkenése is. Nem bagatellizálhatóak el a magnéziumhiány tünetei, hiszen komoly betegségekkel nézhetünk szembe emiatt! Magnéziumban gazdag táplálkozással elkerülhető a baj.