Kihagyhatatlan ínyencség az abált szalonna

A magyar gasztronómia különlegességei közé sorolható, az a tény, hogy a konyha igazi művészei, a levágott sertés minden részét feldolgozzák. Ezen részek egyik kiemelkedő reprezentánsa az abált szalonna, ami ínycsiklandó mivoltával az asztal ékévé nőtte ki magát.

Ez a finomság a disznó hasalja szalonnájából készül, fűszerezés, majd utólagos főzés révén. Elkészítése egyszerű és hála a kultúránk tájanként változó szokásainak, íz-világa kimeríthetetlen változatossággal van jelen a magyar piacon.

Természetesen az abált szalonna esetében is mindenki a nagymama receptjére esküszik, de az egyéb ízesítéssel ellátott darabokat sem érdemes megvetéssel elkerülni. Az ember, amíg él tanul és sohasem tudhatja, mikor találkozik egy fejedelmi újdonsággal.

Bár az abált szalonna eredeti alapanyaga a hasalja rész, a tokaszalonnából is kiváló eledel készülhet, ha azt megfelelően készítik el. Igazi ínyencség révén, szinte elmaradhatatlan a disznótoros vacsorákról és a hétköznapi étkezésekben is rendszerint jelen van.