Jó választás még a szénnel fűtés?

Mindenki szeretne gazdaságosabban és hatékonyabban fűteni. Szerencsére manapság ez megoldható, köszönhetően annak, hogy a brikett ár igenis reális, illetve ezzel a termékkel gyorsan lehet sokáig tartó kellemes meleget teremteni a házban.

A brikettet azért is szeretik sokan, mert általa el lehet felejteni a szén lapátolását és az ezzel járó koszt, port. Amellett, hogy a brikett ár jutányos, az is nagy előny, hogy ezzel az ember kényelmesen használhatja a tüzelőberendezését. Miről is van pontosan szó?

Miért bizonyul ez az esetek döntő többségében jobbnak, mint a sima szén? Nos, a brikett 1-5 mm frakciójú, osztályozott lignitből készül préseléssel, természetbarát kötőanyag felhasználásával. Azon kívül, hogy a brikett ár kedvező, nem szabad elfelejteni, hogy ennek a fűtőértéke közel van a 3000 kcal/kg-hoz, ami nagyon is jónak számít.

A méretet tekintve pedig, általánosságban 30 g/db-ról lehet beszélni. A formája tojás alakú, így többen tojás brikettnek nevezik. A brikett ár alacsony a matrabrikett.hu internetes boltban, ahol a szakemberek mindig a megrendelő igényeinek megfelelően 25 kg-os zsákokba, valamint big bagekbe csomagolják a kért produktumot.

A zsákok anyaga műanyag, így nem szakadnak szét szállítás közben, és tároláskor. Persze mindez még nem jelenti azt, hogy a szénnel fűtés teljes mértékben elfelejthető. Igenis vannak esetek, amikor ez jobban beválik. Hazánkban is rengetegen foglalkoznak ezzel a témával.

Sokakat érdekel, hogy jó-e lignittel fűteni a magas kéntartalom miatt, vagy megbízhatóbb választás a szén. Egyesek az zavar, hogy a kén a frissen bányászott lignitben lévő vízzel a fűtés során kénsavvá alakul, ami pedig kárt okozhat a kazánban és a kéményben.

Ezért is gondolják sokan úgy, hogy nem kockáztatnak és maradnak a barnaszén vagy a tradicionálisabb fekete szén mellett. A szénnel fűtés tehát egy olyan választás, aminek megvannak az előnyei és a hátrányai is.

A vásárló nem felejtheti el a tényt, hogy ugye a szén veszít nedvességtartalmából a tárolás során. Ezért a víz egy részének elpárolgásával a tüzeléskor a kisebb nedvességtartalmú lignittel való fűtés nem károsabb, mint a feketeszénnel való fűtés.