Az ouzo ital rövid bemutatása

Az égetett szesz ánizzsal és egyéb különböző fűszerekkel van ízesítve. Az ouzo ital nagyon hasonlít a sanbucára, a spanyol pacharánra, valamint a svájci eredetű abszintra. Tudni kell azt, hogy Görögország és Ciprus eredetvédett nemzeti szeszesitala. Leginkább önmagában vagy vízzel keverve fogyasztják. Az előállításakor finomszeszt párolnak le rézüstben, amibe belehelyezik az alapanyagokat.

A fűszerezés receptje céges titok. Az üzletekben fellelhető 40 %-os és 37,5 %-os változatban. Az ouzo ital tiszta, átlátszó és amikor vizet adnak hozzá, akkor halvány tejfehérré változik. Meg kell említeni, hogy az ánizs illőolaja kizárólag alkoholban oldódik. Az éttermekben jól lehűtött formában aperitifként szolgálják fel kicsi pohárban, viszont nem adnak hozzá vizet vagy jeget.

Ez esetben az ánizsolaj a hideg állapot miatt kezd kristályosodni. Az elődjeként a Balkán-félsziget országaiban elterjedt cipúró, ritkább néven ismert törkölypárlatot emlegetik. Az ouzo ital elődjét már a Bizánci és az Oszmán Birodalom idején is előszeretettel fogyasztották.