Az okos öntözéstechnika bárkinek elérhető

Sok kertészben van egy vele született ösztön. Napi szinten megfigyelve a növényeket, megérzi, mi a jó vagy rossz azoknak és nagyszerű eredményeket ér el. De mi van akkor, ha nekünk nincs meg ez az ösztönünk, mert tapasztalatlanok vagyunk, vagy mert egyszerűen nem értünk túl jól a növényekhez? Itt jön képbe az okos kertészkedés! Az okos kertészkedés magába foglalja az öntözéstechnika vívmányainak használatát, hogy segítsen a felhasználóknak az irigylésre méltó zöldterület elérésében.

Nincs ebben semmi szégyellnivaló. A modern öntözéstechnika része lehet a tanulási folyamatnak és sok esetben megkönnyítheti a rohanó életünket. Az automatizált öntözés csak egy, ezen előrehaladott megoldások közül. Ha szabadságon van vagy túl elfoglalt ahhoz, hogy elkötelezze magát a kert öntözési ütemtervének betartása mellett, az automata öntözőrendszerek nagyban megkönnyíthetik az életét. Az intelligens öntözéstechnika egy lehetőség, akárcsak azok az öntözőberendezések, amelyek időzítővel ellátott tömlőhöz csatlakoznak.

Locsoló rendszerek a pázsitnak és a növényeknek

Magyarországon évente átlagosan körülbelül 500-800 mm csapadék esik, ami több mint elegendő a legtöbb növény teljes vízigényének kielégítésére. Ez az eső azonban nem mindig esik elegendő mennyiségben az évnek abban az időszakában, amikor a növényeknek a legnagyobb szükségük van rá. A buja zöld pázsit és a termőképes kert fenntartása érdekében, gyakran kell a vizet pótolni locsoló rendszer formájában. Az öntözés két alapvető típusa alkalmas az otthoni kertek igényeinek kielégítésére: a locsoló és a csepegtető öntözés.

A locsoló rendszereknek számos típusa kapható és megfelelő kiválasztás esetén, szinte bármilyen terület lefedésére alkalmasak. A szórófejes berendezések jelentik a legjobb választást a gyepes területekhez. A csepegtető öntözés az elmúlt években egyre népszerűbbé vált és különösen alkalmas az egyes növények, például a cserjék és fák öntözésére, de jól alkalmazható dísz- vagy zöldségeskertekben is. Egyes csepegtető locsoló rendszerek a kerti ágyások sorközeiben is ideális.