Az alternatív energiaforrások védik a Földet

Az emberiség már nagyon régen rájött arra, hogy önnönmaga helyett sokkal célszerűbb, ha más dolgok végzik a munka oroszlánrészét. Első időkben az állatokat vetetettük be, később jöttek a gépek, amelyek például gőzhajtással működtek. Manapság pedig elektromos árammal üzemelnek az ipari és magánfelhasználásra szánt megoldások, így került fókuszba az alternatív energiaforrások kérdésköre.

Mára nem vagyunk képesek elektromos áram nélkül élni, viszont ha továbbra is a fosszilis tüzelőanyagokra alapozzuk az energiatermelést, lassan a bolygónk válik élhetetlenné. Az elektromos áram előállítása kapcsán is látható, hogy az ember mindig elköveti ugyanazt a hibát. Talál valami jobbat, mint ami korábban volt és elkezdeni használni anélkül, hogy megvizsgálná, milyen hatással lesz a környezetére.

Az alternatív energiaforrások itt vannak, már nagyon jól lehet velük helyettesíteni például a szénerőműveket, de még mindig túl nagy a lobbi a korábbi megoldások mellett. Hiába a sok vészjósló tanulmány, amelyek azt mondják, akár már 2050-ben nagyon komoly gondok elé nézhet az emberiség, a nap- és szélenergia hasznosítása, mint alternatív energiaforrások még mindig csak kismértékben terjednek.

Ezek mellett van még számos módja a régi megoldások kiváltásának. Ilyenek a vízenergia, a geotermikus energia, a biomassza. A fosszilis energiatermelés kiváltására tehát van bőven lehetőség, csak és kizárólag a szándékon múlik, hogy milyen gyorsan váltunk. Az említett tanulmányok valóban borús kilátásokat jósolnak. Ha gyorsan nem lesz eltolódás az alternatív energiaforrások felé, tényleg komoly bajban leszünk.