Az ajtó beépítés dilemmái röviden

A nyílászárók témája hatalmas érdeklődésnek örvend az utóbbi időszakban, ami nem véletlen, hiszen nagy összegeket lehet spórolni azáltal, hogy a megfelelő termékkel szereljük fel az otthonunkat. Az ajtó beépítés kulcskérdésnek tekinthető, csakúgy, mint az ablakok telepítése, hiszen nem mindegy, mennyire könnyen működnek ezek az alkalmatosságok a mindennapokban, illetve hogy a szigetelés mennyire valósul meg. Sokan egyedül, különösebb tapasztalat nélkül vágnak neki az ajtó beépítés tevékenységének, és alábecsülik ezt a feladatot.

Azt gondolják, hogy egy ajtó nem lehet olyan bonyolult, hogy kifogjon az ember fián, pedig ennél többről van szó. Tény, hogy megoldható a feladat, nem kell hozzá rakétatudomány és hasonló szakértelem. Ugyanakkor elég, ha milliméteres eltérések születnek helyenként az ajtó beépítés során, máris olyan gázszámlát eredményezhet a dolog, hogy megbánjuk örökre az önállósági szándékunkat. Érdemes konzultálni, tanácsot kérni a termék kiválasztása kapcsán is a szakértőkkel, hosszú távon megéri.

Sokan, sokszor kérdezik a szakértőket nyílászárókkal kapcsolatban, hiszen egyrészt nem kis befektetésről van szó, főleg ha az egész házat érinti, másrészt hosszútávon is hatással van a mindennapi életre. Az ajtócsere a kisebb beavatkozások közé tartozik ugyan, ha önmagában ezt az egy elemet szeretnénk átépíteni, de attól még ez is kiemelt odafigyelést igényel. Nem mindegy például, hogy évszakok vonatkozásában mikor fogunk neki a tevékenységnek.

Az ajtócsere kapcsán, ha csak erről az egyetlen nyílászáróról van szó, és egy nem előre betervezhető korrekcióról beszélünk, bármikor kivitelezhető. Azonban, ha nagyobb volumenű átalakításokat tervezünk, ami több szobát érint vagy az egész lakást, érdemes olyan évszakot választani, amikor kellemesebb, könnyebb a kinti és a benti munka összefonódása. Például a tavasz, esetleg a kora őszi hónapok és a nyár is ideális lehet erre. Egy ajtócsere azonban önmagában nem fordítja fel az egész házat, szóval ennek bármikor neki lehet veselkedni, főleg, ha hirtelen igény szüli a beavatkozást.