Arthroszkópos térd műtét: mit kell tudni róla?

Mi a térd artroszkópia? Az artroszkópos térd műtét egy fejlett sebészeti módszer, amely diagnosztizálhatja és kezelheti a térdízület különböző problémáit. Az eljárás során egy vagy több nagyon kicsi bemetszést kell végezni, és egy apró kamerát, azaz arthroszkópot kell a térdbe vezetni. Ez lehetővé teszi, hogy a képernyőn megtekintsük az ízület belsejét.

Ez a kamera jó szolgálatot tesz a vizsgálat és a ha szükséges, a helyreállítás során is. Az artroszkóppal számos térdprobléma diagnosztizálható, például a szakadt meniscus, az elülső keresztszalag szakadás vagy a térdkalács oldalirányú elmozdulása is. Az eljárás korlátozott kockázattal jár és a kilátások a legtöbb beteg esetében kedvezőek.

A gyógyulási idő és a prognózis a térdprobléma súlyosságától és a szükséges eljárás összetettségétől függ. Mikor van szüksége térd artroszkópiára? Az eljárás indokolt lehet, amennyiben Ön ismeretlen eredetű térdfájdalmat tapasztal. Ha az állapot tisztázásra is került, a pontos diagnózis felállításához szükség lehet az artroszkóppal történő vizsgálatra, illetve kezelésre is.

Az artroszkópos térd műtét lehetőséget teremt az alábbi állapotok pontos diagnosztizálására és hatékony kezelésére: elülső vagy hátulsó keresztszalag szakadás, meniscus szakadás, térdkalács elmozdulás, porcdarabok az ízületben, Baker-ciszta, duzzanat.

Mire számíthat műtét közben? Azért, hogy az operáció során minden az elvárásoknak megfelelően haladjon, szükség lehet arra, hogy bizonyos gyógyszerek, például az aszpirin vagy ibuprofen szedését abbahagyja néhány héttel vagy nappal a beavatkozás előtt. A műtét előtt 6-12 órán keresztül nem lehet enni és inni.

Bizonyos esetekben pedig fájdalomcsillapító gyógyszerekre is szükség lehet a műtétet követően. Mi történik a beavatkozás során? Az artroszkópos térd műtét során érzéstelenítésre is szükség van, ami lehet helyi, azaz csak a térdben ható, lehet regionális, azaz deréktól lefelé zsibbadást okozó, illetve általános, tehát teljes altatás.

Az eljárás során néhány bemetszést kell végezni. Az arthroszkópos eljárás abban különbözik a hagyományos műtétektől, hogy nem kell teljesen felnyitni az ízület körüli területet. A sóoldattal történő fertőtlenítés után történik az ízület vizsgálata, és az egyik bemetszésen át a kamerával. A műtéthez szükséges eszközök bevezetése is egy ilyen kis bemetszésen át történik.

Az operációt követően a sóoldat leengedése és a vágások lezárása történik. Az eljárás korlátozott kockázattal jár. Ilyen például a visszamaradó merevség a térdben vagy a térdízületen belüli vérzés és fertőzés. A megfelelő tapasztalattal és a higiéniai előírások maximális betartásával a kockázatok kialakulása minimálisra csökkenthető.