A ródium bevonat fokozza a ragyogást

A ródium jellemzően magas értékét a ritka jellege határozza meg, napjainkban ez a világ egyik legdrágább nemesfémje. Előszeretettel használják az ékszeriparban fémek bevonására, hiszen a ródium bevonat kifejezetten tartós, értékálló és szép felületet eredményez. Ezen nemesfémmel bevont felület nem lesz homályos és elszíneződni sem fog. Legfőképpen fehér arany ékszerek bevonására használják, platinához csak abban az esetben, ha fokozni szeretnék a ragyogást.

Az ezüst csecsebecsék esetében azért ideális, mert a ródium bevonat megvédi a karcolásoktól. Általában az ékszer teljes felületén alkalmazzák, de néha előfordul, hogy ezeknek csak egy részét vonják be ródiummal. A nemesfém ellenáll a különféle savaknak és lúgoknak.

A ródium bevonat teljes védelmet nyújt az ékszerek feketedésével szemben, mivel nem oxidálódik. Fontos információ továbbá, hogy használatával olyan antiallergén ékszereket hozhatnak létre a szakemberek, amelyeknek viselése semmiféle bőrirritációt nem okoz. Felvetődik a kérdés, hogy mennyire tartós a ródium bevonat? Sajnálatos módon, az eljárás nem örökéletű, egy idő után kezd kopni a felületről a bevonat. Ennek gyorsasága attól függ, hogy milyen vastag bevonattal lett ellátva az adott ékszer, illetve mennyire van gyakori használatban.

Vigyázni kell, mert a tartósságát károsíthatják a különféle kozmetikai szerek is. Annak érdekében, hogy az ékszer sokáig tündököljön, meg kell óvjuk a szennyeződésektől. Érdekesség, hogy a fehér aranyból készült ékszerek nem mindenhol ugyanolyan színűek. Ennek oka szintén a ródium bevonat, ami ragyogó fehérré teszi az adott darabok felületét.