A gyász versek vigaszt jelentenek

Az élet egyik legnagyobb kihívása szeretteink elvesztése. Noha tudjuk jól, hogy ez természetes velejárója a létnek, a halál feldolgozása hihetetlenül embert próbáló feladat. A gyász versek segítségével időről-időre békére lelhetünk, hiszen a költészet ilyenkor is segítő jobbot nyújt, még a legrosszabb pillanatokban is. A gyászfolyamat fázisain azonban mindenkinek túl kell esnie.

A kezdeti tagadást a sokszor féktelen harag követi, aminek nyomában ott lohol az alkudozás, ezzel magunkat próbáljuk meg védeni az elkerülhetetlen fájdalomtól. Ezt követi az emlékezés, ami letargiába taszít, majd e kínokkal teli hosszú út végén ott vár az elfogadás, amikor megbékélünk a lehetetlennel.

Ezek a szakaszok alaposan megtépázzák a lelket és sokszor a testet is, azonban a gyász versek vigaszt nyújtanak, mert az olvasásukkal válaszokra lelhetünk és egy egész más szemszögből is megtapasztalhatjuk a történteket. Ezek a költemények egy időre elvonják a figyelmet a saját fájdalmunkról és segítenek kifejezni az bennünk zajló érzéseket.