A fermentált ételek hozzájárulhatnak a jobb közérzethez

Az erjesztés alkalmazása az élelmiszerek és italok tartósításában jól ismert ősi gyakorlat. A fermentált ételek a világ szinte valamennyi kultúrájában állandó helyet foglalnak el a konyhában. Az utóbbi években Magyarországon is megnőtt a népszerűségük, elsősorban a lehetséges egészségügyi előnyeik miatt. A fermentált ételek fogyasztása, többek között javítja az emésztést és növeli a vitaminok, ásványi anyagok hozzáférhetőségét.

A fermentált élelmiszerek egy olyan korban, amit a feldolgozott és erősen steril élelmiszerek uralnak, fontos szerepet játszhatnak az egészséges szervezet fenntartásában. Az olyan tulajdonságok, mint például az antidiabetikus vagy vérnyomást szabályozó hatás, az erjesztett termékek bevezetése és rendszeres fogyasztása mellett szólnak.

Kéz a kézben jár a nyárral a befőtt készítés

A nyári szünet nemcsak arra való, hogy feltöltődjünk és napozzunk egy kicsit. Ez ideális időszak a friss gyümölcsök fogyasztására is, amelyekből a piaci standok bővelkednek. Semmi sem hasonlítható az őshonos eper vagy a lédús magyar barack ízéhez. Mit tehetünk azért, hogy kedvenc ízeink ne csak néhány nyári hétig maradjanak velünk? A befőtt készítés segít abban, hogy egész évben élvezzük a nyár legfinomabb ízeit.

Az üvegeket a kamrában tárolhatjuk, így a hűtőnk nem fog roskadozni a felesleges készlettől, és a hosszú téli hónapokban is csemegézhetünk a kedvenc gyümölcseinkből. Az már csak hab a tortán, hogy a befőtt készítés során felhasznált alapanyagokban is biztosak lehetünk és azt is tudjuk, hogy mennyi cukrot tettünk az aromás finomságba.

Mértékletességre int a mediterrán konyha

Mindenki hosszú életre és jó egészségre vágyik. A mediterrán konyha mindezt közelebb hozza az emberhez. De kiderült, hogy káros is lehet. Egyáltalán nem tesz jót az egészségnek és az alaknak, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat. Az ételek ízletesek, könnyűek, egyszerűek és nagyon egészségesek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mediterrán térségben főzött finomságokat korlátlanul lehet fogyasztani.

Még az elkötelezett híveknek is be kell tartaniuk néhány szabályt, különben a mediterrán konyha csodái elvesznek. Az olívaolaj a népszerű mediterrán ételek velejárója. Íze és egészségügyi előnyei ellenére nem szabad elfelejteni, hogy tiszta növényi zsírról van szó és nagyon sok kalóriát tartalmaz. A karcsú alak megőrzése érdekében, az olívaolajat napi 2-3 evőkanálra kell korlátozni.

Nem tart sokáig elkészíteni a vegán reggelit

A tojásról, a tejtermékekről és a húsról való lemondás nem feltétlenül jelent unalmas ételeket és bonyolult recepteket. Mint mindig, a vegán reggeli esetében is a változatosság a kulcs. Ahhoz, hogy egy jól összeállított ételt a háztartásban mindenki élvezzen, elég néhány ügyes trükk és jól megválasztott termék, mert így az átlagos reggeli rendkívüli lakomává válhat.

Ezeknek az ételeknek az elkészítése nem igényel kifinomult főzőtudományt, de ami a legfontosabb, nem vesz igénybe sok időt. A jó összetevőkkel a vegán reggeli a tojásos pástétom, még a klasszikus angol reggeli szerelmeseinek is örömet szerez. A növényi konyha hívei is élvezhetik a hagyományos ízeket, mert csak néhány megfelelő hozzávaló kell ahhoz, hogy a sült szalonnás és rántottás reggeli vegán változatban is elkészülhessen.