A Calvados kiváló aperitif

Hazánkban nem tartozik a legismertebb italok közé, viszont az almabor valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng. A Calvados hasonló módon készül, mint a brandy vagy a konyak, csupán az alapanyagok eltérőek. 1 liter előállításához általában 12-25 kg almára van szükség, amihez némi körtét is hozzáadnak, az ideális ízvilág kialakítása végett.

A lepárlást követően általában egy 40%-os, elég durva italt kapunk, aminek az íze nem nevezhető kellemesnek, ezért számít ideálisnak a fahordós érlelés.

Ez idő alatt érnek össze igazán az ízek és így éri el a Calvados a végleges formáját. A mesterek szerint legalább 2 évig kisméretű fahordóban tanácsolt érlelni. Mivel ez is az eredetvédett italok listáját gazdagítja, ezért a francia szabályozás szerint, csak a 40-42 fokos ital hozható kereskedelmi forgalomba.

Viszont a hagyományos Calvados változatai között nem ritka a 72 fokos alkoholtartalommal rendelkező ital. Az ilyen magas alkoholtartalom a házilag készített Calvadosra jellemző. Azonban az előírásoknak megfelelő termékek az idrinks.hu kínálatából is beszerezhetőek.