A bourbon whisky előállításának folyamata

Tényként jelenthetjük ki, hogy a whisky az egyik legnépszerűbb italnak számít világszerte, hiszen számos országban tradicionálisan készítik. A bourbon whisky alapvetően amerikai, a scotch a skót, az irish pedig az ír területekhez köthető.

Tulajdonképpen ez a három leghíresebb fajta, aminek különbségeit főként az előállítási módozatokban vélhetjük felfedezni. Tulajdonképpen azt az alkoholtartalmú italt nevezhetjük amerikainak, amelyiknek legalább a 70%-a kukorica, rozs, árpamaláta, vagy búza.

A bourbon whisky előállítása lényegében több apró lépésből tevődik össze. Először is a gabonát megőrölik, majd vízzel elkeverik és a cefrét megerjesztik. Utána következik a lepárlás.

Hagyományosan a bourbon whisky többszöri lepárlással készül, azonban manapság már sokkal elterjedtebb módszer a folyamatos lepárlás. A cefrét egy oszlopba vezetik, a keletkezett alszeszt pedig kisüsti finomításnak vetik alá. Az így létrejövő gabonapárlatot kiégetett tölgyfahordóba öntik, amiből az ital a színét, illetve aromáját nyeri.