A békési és kolozsvári szalonna

Csak kevesen tudnak nemet mondani egy jól elkészített szalonnának. Arról az ételről van szó, amelyik bár kalóriadús, mégis a mai napig kedvelt megannyi országban és vidéken. Természetesen ahány ház, annyi szokás a szalonna elkészítésekor is. Erdélyben például nagy sikernek örvend a kolozsvári, ami igazi klasszis ezen ételek között.

Ha hagyományos módon van készítve, akkor oldalasból készül, ami ugye azt jelenti, hogy ez kellemesen húsos. Hogyan készül a kolozsvári szalonna? Az elkészítés lényege a sózásban, pácolásban és füstölésben rejlik, és nem a főzésben. A kézműves termélők minden esetben a hagyományokat követve, keményfán, hidegfüstöléssel készítik ezt az ínyencséget.

Ennek is köszönhető az a páratlan íz, amiért olyan sokan rajonganak. A kolozsvári fajta nem gyors pácolással vagy füst aromával készül. Az ezen technikával kapott szalonna önmagában is remek, illetve sütéshez-főzésben is bátran használható, hiszen olyan ízt ad a különféle ételeknek, amik valóban ellenállhatatlanná teszik azt.

Sokan szeretik még a békési szalonnát, amit komplett sertés oldalból formázással a bordák eltávolításával kerül elkészítésre. A közel egy hónapos sózás a lényege az egésznek, ami után elmaradhatatlan a bükkfás füstölés. Végezetül pedig a szalonna érlelése teszi annyira sajátossá ezt az ínyencséget.

Az áruház, ahol a füstölt szalonna árak nem magasak

A szalonna a füstölés révén kapja azt az egyedi ízt, amit mindenki szeret. Mivel a füstölt szalonna árak bizonyos hazai boltokban nem magasak, ezért nem is csoda, hogy sokan gondolkodás nélkül megveszik azt az ételt, amit önmagában is fogyasztani lehet. Természetesen a füstölt fajta főzelékekben, levesekben, főételekben és sok finomságban egyedülálló szereppel bírhat.

A füstölt szalonna árak kedvezők a kolbaszaruhaz.hu oldalon, ahol rengeteg vásárló dönt a kolozsvári mellett. A pácolt, füstölt húsos szalonna a sertés gerincoszlopáról lefejtett részből készül. Az elkészítését először a 19. században jegyezték fel, ami azóta szinte semmit sem változott. Mivel az egyedi íz adott és a füstölt szalonna árak reálisak, sokaknak nagy kedvence ez.