Reflux kezelése több síkon

A reflux betegség elég súlyos kór, a kialakulásának legfőbb oka pedig, hogy az alsó nyelőcső záróizma elégtelenül működik. Több fronton zajlik a reflux kezelése, attól függően, hogy mi váltotta ki a betegséget. A szakorvosok gyógyszeres kezelést írnak fel ilyen esetekben, de szükség van életmódbeli változtatásokra is. Sőt, vannak esetek, amikor mentálhigiéniás szakember segítsége is jól jön a kezelés során.

A betegség által kiváltott köhögés gyorsan felismerhető, ez leginkább száraz, általában felszakadó váladéktól mentes, ugyanis a garatba és gégébe bejutó refluxos gyomorsav irritáló hatása miatt, egyfajta reflexes védekező reakció alakul ki. Tehát a reflux kezelése magába foglalja ennek a kellemetlen köhögésnek a megszüntetését is.

Reflux ellen ételek hosszú sora

A betegségtől nem lehet megszabadulni pusztán gyógyszerek adagolásával, ha az érintett továbbra is olyan ételeket fogyaszt, amelyek irritálják a gyomrát és ezzel stimulálják a refluxot. Léteznek reflux ellen ételek, ezek pedig a rostban gazdag élelmiszerek. A betegek nyugodtan fogyaszthatják a cukkinit, tököt, brokkolit, karfiolt, répát, de az étrendjük részévé kell tenniük a leveles zöldségeket, az uborkát, zöldbabot, burgonyát is.

Sajnos, a legtöbb gyümölcs tiltólistán van, főként a citrusfélék. Mégis, a reflux ellen ételek osztályába tartozik a banán, szőlő, mangó, dinnye, körte és az édesebb almafajták. Húsfélékből érdemes a halakat, a sovány, csirke- vagy pulykahúst fogyasztaniuk a refluxban szenvedő betegeknek, de ezeket is kisebb adagokban.

Mit jelent az irritábilis bél szindróma?

Többféle, a beleket érintő, emésztőrendszeri betegség ismert, amelyek között vannak súlyosak és kevésbé súlyosak egyaránt. Rendkívül gyakori probléma az irritábilis bél szindróma. Szerencsére, ennek hátterében nem szervi elváltozás áll, de mivel egy krónikus betegségről van szó, az érintettek életminőségét jelentősen csökkenti.

Ezért elengedhetetlen a megfelelő kezelése, a szimptómák kordában tartása. Változó intenzitásúak az irritábilis bél szindróma tünetei, egyénenként változóak, de stresszhelyzetben szinte előre borítékolhatóan felerősödnek. Azonban ezeket a szimptómákat már az egészséges életmódra való áttéréssel is kordában lehet tartani. Egy okosan felépített, rendszeresen alkalmazott diéta és a jó stresszkezelési gyakorlatok sikert hoznak.

Változóak a kontaminált vékonybél szindróma tünetei

Az említetteken kívül, sokféle egészségügyi rendellenességgel találkozhat az ember az élete folyamán. Szintén az emésztőrendszert érinti a kontaminált vékonybél szindróma, röviden SIBO, ami tulajdonképpen a vékonybél kontaminálódásának tulajdonítható. A betegség kiváltó oka egyénenként eltérő, ráadásul ez nagyban befolyásolja a terápia menetét.

Ennek megfelelően, a kontaminált vékonybél szindróma gyógyulási ideje is meglehetősen változatos. A kezelés célja alapvetően a bélflóra megfelelő, minőségi állapotának visszaállítása, amit antibiotikum kúrával lehet leggyorsabban elérni. A bélflóra kielégítő állapotának fenntartása biztosítható pre- és probiotikumokkal. Mivel a SIBO-t renyhe bélmozgás is eredményezheti, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az egészséges életmód kialakítására.