Puffertartály méretezés – az energiahatékonyság fontos lépése

Otthonunk fűtésének kialakítása során, a kényelem mellett, az energiahatékonyság a legfontosabb szempont. Vegyestüzelésű rendszerek esetében, a puffertartály méretezés kardinális jelentőségű, hiszen ha az nem kellőképp optimalizált, akkor jelentős veszteséggel kell számolnunk. Laikusként ez az elem leginkább egy bojlerre hasonlít, ám a működési elv némiképp különböző. A puffertároló ugyanis a feleslegesen előállított hőt raktározza, így az később, szükség esetén bármikor felhasználhatóvá válik. A puffertartály méretezés épp amiatt fontos, mert az adott kazán teljesítményével összhangban kell lennie. Szerencsére a számítások könnyedén elvégezhetőek.

Kilowattonként mintegy 50 literrel kell kalkulálni, ez alapján pedig jól látszik, miszerint egy 5 kW-os kazán esetében 250 literes tartály lesz a megfelelő választás. A puffertartály méretezés tehát nem bonyolult művelet, ezzel együtt kellő odafigyelést igényel, hiszen a fűtési rendszer csak a beépítése után válik igazán hatékonnyá. A megfelelő modell kiválasztását és a szerelési munkálatokat is érdemes szakemberre bízni. Legfőképp azért, mert a puffertartály méretezés mellett, számtalan olyan tényezővel számolni kell, amire magunktól talán nem is gondolnánk és egy hibás konstrukció komoly problémákhoz vezethet.

A hagyományos vízmelegítők ezzel szemben jóval egyszerűbb elven működnek, bár a telepítésük még így is hozzáértő embert kíván. Az Ariston villanybojler bekötése összetett feladat, hiszen a legtöbb esetben kiegészítő termékek vásárlására is szükség lesz. A vízleeresztő szelep, a csövek és a megfelelő csatlakozók beszerzése is ránk hárul, ezek nélkül az Ariston villanybojler bekötése nem kivitelezhető. Jóval könnyebb dolgunk van csere esetén. Ilyenkor a kialakított hely már a rendelkezésünkre áll, így a munkálatok egy részétől mentesülünk. Ezzel együtt a feladat még így is odafigyelést igényel, a megfelelő előírások betartása pedig létfontosságú.

Az Ariston villanybojler bekötése a mellékelt használati utasítás alapos áttanulmányozásával kezdődik. A gyártó ebben pontosan leírja, milyen módon kell kiépítenünk a platformot, illetve falra rögzítenünk a tartályt. Amennyiben szükséges, ezt követi a szerelvények forrasztása, amit felszerelés hiányában mindenképp szakember végezzen! Az Ariston villanybojler bekötése a biztonsági szelep applikálásával ér véget. Ennek kiválasztásakor kiemelten figyeljünk arra, hogy a vízmelegítő teljesítményéhez passzoló darabot vásároljunk. Végül következhet a tesztelés, majd a használatba vétel.