Kalandozás a bourbon whiskey márkák világában

A whiskey az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb ital a világon, aminek számos fajtáját különböztetünk meg. A legkülönlegesebb az úgynevezett bourbon.

De mi a jellemzője ennek a típusnak, honnan az elnevezése és melyek a legnépszerűbb bourbon whiskey márkák? A lepárlás után elszenesített tölgyfahordóban érlelt, legkevesebb 51% kukoricából erjesztett ital. Nevét az Amerikai Egyesült Államok egyik megyéjéről kapta.

Többszöri lepárlással készül, a gabonapárlatot új tölgyfahordókba töltik, amiből színt és ízt is átvesz, illetve a fa pórusain keresztül távoznak belőle bizonyos anyagok. A bourbon whiskey márkák legtöbbje 40%-os szesztartalommal bír, de előfordulnak 45-50, sőt, 70% alkoholtartalmú italok is.

A 40 százalékra hígított típusok a „diluted bourbon” elnevezést kapták. A bourbon whiskey márkák családjának itthon is sokak által kedvelt tagjai a Ballentine’s, Johnnie Walker és a Jim Beam, utóbbi 47-5% alkoholtartalommal. Népszerű még a Bushmill, a Glenrothes, de a Bulleit Kentucky is.