Dr. Domán: térdprotézis műtét izomátvágás nélkül

Jogos elvárás a páciensek részéről, hogy térdprotézis beültetés után teljes életet élhessenek, fájdalom és sántítás nélkül. Ez azonban a hagyományos műtéti eljárással nem minden esetben biztosított. Ellenben, ha a megfelelő életminőséghez szükséges térdprotézis műtét izomátvágás nélkül zajlik, a teljes gyógyulás esélye nagyságrendekkel megnő.

Mit jelent ez pontosan? Kevesebb fájdalmat, ezáltal kevesebb gyógyszerigényt, továbbá: a kisebb szöveti sérülés és műtéti vérvesztés miatt, gyorsabb felépülést, hamarabb elérhető maximális térdhajlítást és jobb térdfunkciókat. Hogyan lehet ekkora különbség a két eljárás között? Az ok a bemetszés nagyságában és annak elhelyezkedésében keresendő.

A hagyományos eljárás során ugyanis egy 15-20 cm-es bemetszéssel indul a műtét, ami az ízületi tokon keresztül történik és leválasztja a combizom belső részét a térdkalácsról és a hozzá tartozó ínról. A sebész ugyan jobb látást kap a műtéti területre, de a páciens számára megnő az esélye a műtét után visszamaradó sántaságnak és rendszeres fájdalomérzetnek, ami a térd korlátozott hajlítási képességével is együtt jár.

Ha tehát Ön szeretné visszakapni a mozgás teljes szabadságát és a korábbi életminőségét, az ideális megoldás: a térdprotézis műtét izomátvágás nélkül, amit Dr. Domán István csípő és térdprotézis specialista akár robot-asszisztált technológiával is végezhet.