Az öntöttvas kályha főbb paraméterei

Az öntvény fűtőberendezések már régen is a szépségükkel, az ötletes megoldásaikkal, a tartósságukkal és a megbízhatóságukkal hódítottak. Az öntöttvas kályha belső füstjáratait sokszor úgy alakították ki, hogy azok balra vagy épp jobbra kanyarodtak mindaddig, amíg elértek a kéményhez.

A meghosszabbított járatnak köszönhetően a meleg sokkal tovább tartózkodott a kályha körül. Egyes modelleknél füstterelő lemezek segítségével egy speciális fülkét kreáltak, ami tökéletesen megfelelt a reggeli, ebéd vagy épp a vacsora felmelegítésére.

Régebben kedveltek voltak azok a megoldások is, amelyeknél az alsó rész tűzhelyként működött, garantálva tehát a sütés és főzés lehetőségét. Sőt, a főzőedények fölötti terelőlapon olyan ferde lyukat alakítottak ki, amelyen keresztül az erős huzat a kéménybe szippantotta az ételkészítéssel járó szagot, illetve a párát. A mai szagelszívók egyik előde volt ez.

Mivel az öntöttvas kályha a fűtőszerkezetek világában egy tömegterméknek számít, ezért érthető módon a felhozatal óriási. A méretet, a súlyt, a fűthető térfogatot, a külsőt és a kialakítást tekintve is rengetegféle változat megvehető. Ahhoz, hogy a berendezés éveken keresztül hibátlanul működjön, oda kell figyelni a karbantartásra.

Milyen a tartós külső kémény kandallóhoz?

A kandallók hatékonysága nagymértékben függ a kéménytől is. A megfelelő külső kémény kandallóhoz lehet a manapság nagyon kedvelt könnyűszerkezetes kialakítású. A mindenféle igényhez passzoló SILCA PRO LC 90 kéményrendszer hazánkban igazán felkapottnak számít, ami érthető is, hiszen számos jó tulajdonsággal rendelkezik.

A szerkezet súlya alig 20 kilogramm/1,25 méter, 150 mm-es belső átmérőjű kémény esetén. Ez manapság az egyik legkönnyebb ilyen fajta konstrukció a piacon. A kis méretének és csekély súlyának köszönhetően a munka egyszerű és kényelmes az új PRO LC 90 rendszerrel. A különféle modulok használata és szerelése hihetetlenül könnyen megy. Elegendő egy kézi fafűrész és egy csavarbehajtó a munka precíz elvégzéséhez.