Az adás vételi törvényes kell legyen!

Egy speciális szerződési forma, ami alatt azt értjük, hogy az eladó egy tárgyat és annak a tulajdonjogát a vevő birtokába bocsájtja, amiért utóbbi köteles fizetni. Ingatlan eladás esetén az adás vételi papírok a Földhivatalhoz történő bejegyzés után kerülnek át az új tulajdonoshoz. Ezen egyezmény hatályos magyar szabályozását a Polgári Törvénykönyv jegyzi.

Minél részletesebb a két fél közötti megállapodás leírása, annál könnyebben beazonosítható a szerződés tárgya. Figyeljünk oda, hogy az adás vételi tartalmazza a legfőbb adatokat, mint például a felek nevét, címét, állampolgárságát, személyi számát, ki az eladó és ki a vevő, az ingatlan címét, helyrajzi számát, milyen épületről van szó és mekkora összegért kel el.

Emellett fel kell tüntetni a nyomtatványon az energetikai tanúsítvány azonosítót is. Ha mindez megvan, akkor alá kell írni az érvényes a szerződést. Fontos tudni azt is, ha az adás vételi szerződés tárgya ingatlan, akkor minden esetben írásba kell foglalni ezt a tényt, amit törvény ír elő.