A vodka a világ egyik legismertebb és talán legelterjedtebb szeszesitala, ami az orosz és lengyel kultúrában gyökerezik és innen indult világhódító útjára. A neve az orosz „voda” (víz) szóból származik, utalva a tiszta, szinte vízszerű megjelenésére. A vodka előállítása során leggyakrabban gabonát, burgonyát vagy cukorrépát használnak alapanyagként, amiket erjesztenek, majd többszörös desztillációval tisztítanak.
A vodka különleges helyet foglal el az alkoholos italok világában, mivel rendkívül semleges ízű, tiszta és színtelen, ami lehetővé teszi, hogy sokféleképpen használják fel, koktélokban és tisztán is fogyasszák. Az alkoholtartalma általában 40%, de egyes változatok akár 50%-osak is lehetnek.
A minőségi ital előállítása során az ital többszöri szűrésen megy keresztül, gyakran aktív szénnel, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket. Története a 9. századra nyúlik vissza, amikor az első, még erősebb változatait elkezdték gyártani. Az orosz cári udvarban és a lengyel nemesség körében hamar népszerűvé vált. Az idők során a vodka gyártása és fogyasztása széles körben elterjedt, különösen Kelet-Európában.